acanar; acanador, acanada, acanament


_____________________________________________________________

ACANAR v. tr.
1. Amidar la llargària (d’una cosa, especialment d’un terreny) amb la cana i, per extensió, amb qualsevol altra mida. Midar a canes; castellà varear. Una cana és una mida longitudinal que consta de vuit pams i equival aproximadament a un metre i seixanta centímetres.

Per extensió:

  • Amidar peces de roba, sia a canes, sia d’altra manera
    • Acanar a ganxos: acanar manualment, penjant la roba per una de les seves vores, alternativament en cada una de les dues puntes verticals situades als extrems d’una mida fixada a la paret, de manera que hi esdevingui disposada a plecs de llargària igual a la dita mida.
    • Acanar a pessics: acanar manualment, disposant la roba damunt un taulell, a plecs d’una mateixa longitud determinada, generalment un metre o 1’20.
  • Midar la terra (Mallorca, Menorca); castellà apear. Y acanant y assenyalant las pedras ab un cordill y un guix, han repartit la hisenda, Pons Auca 94.
  • Vendre a mida. ¿A quant te l’han acanada, aquesta roba? (Valls). Hi ha pochs forasters y s’acana poch, Feliu y Codina (Aguiló Dicc.).

Sinònims: canar, amidar, midar, mesurar, apamar (amidar a pams), apassar (amidar a passes).

2. Cobrar (a algú) un preu que es considera excessiu en l’adquisició d’alguna cosa o a canvi d’algun servei. En aquest hotel m’han ben acanat. Com acana, aquesta botiga!

Sinònims: canar (Empordà), arrissar,  aixaliar, cotnar, esquilar, afusellar, abusar, cargolar o caragolar, pegar una fiblada (Mallorca). M’han ben canat! En aquella botiga canen que és una vergonya! Si van a dinar a ca l’Enriqueta ja els aixaliaran fort! És un restaurant molt cèntric; allà, cargolen. És un bar molt car, et peguen unes fiblades de por. –Anirem algun cop a dinar al restaurant nou? No, no s’hi pot arribar a anar perquè t’afusellen.

3. Caure escales avall (Menorca). Aquesta escala és molt dreta; no sé com no l’heu acanada mai. No corris que acanaràs l’escala.

Sinònims: Caure, rodolar, esbarrar-se, tomballar.
4. Acanar-la: Fer un mal negoci; perdre molts diners. Ja l’acanaran, si plou per la Festa Major!
Sinònims: perdre bous i esquelles, tenir una gran pèrdua.

4. Acanar-se de riure: riure molt (Tortosa).

Etimologia d’acanar: derivat de cana. I cana provinent del llatí, ´canya´. Reflexionant sobre això se m’acut que potser el significat primigeni d’acanar fos el de repartir estopa mitjançant una cana (bastó o vara, també en francès: canne).  D’aquí se´n podria derivar el significat 2 (cobrar un preu excessiu) perquè molts dels altres sinònims també tenen aquesta connotació d’agressió: afusellar, esquilar, abusar, pegar una fiblada. Quedi clar que tot això només és una interpretació meva.

_____________________________________________________________

ACANADOR, -A m. i f.

Persona que acana.

1. Que té per ofici acanar les terres;

Sinònims: agrimensor, apamador.

2. A les fàbriques de teixits:

  • la persona que  es dedica a acanar (amidar) la roba.
  • la sala o departament dedicada a la tasca d’acanar.

3. Qualsevol eruga de lepidòpters geomètrids. Els geomètrids s’anomenen així a causa del mode en què es mouen, que fa que sembli que mesuren la longitud de la terra (en grec, el mot geomètrid vol dir “mesurador de la terra”). Amb això queda clar perquè se’ls anomena acanadors.

acanador: eruga de lepidòpter geomètrid acanant dallò més!

acanador: eruga de lepidòpter geomètrid acanant d'allò més!

Hi ha altres lepidòpters les erugues dels quals també s’anomenen acanadors  encara que no són geomètrids ( la Plusia, per exemple).

Plusia

Plusia

4. adjectiu Que es pot acanar.

5. Eina usada per mesurar quelcom? He trobat aquesta pàgina que fa referència a un acanador d’olives. Jo entenc que es deu tractar d’una màquina o eina per mesurar-les o classificar-les segons la mida però no em queda clar. Com que acanar també té el significat de caure també podria ser una eina per fer caure les olives de l’arbre.  A veure si algú de pagès pot aclarir aquest punt!

_____________________________________________________________

ACANADA f. o ACANAMENT m.

Acció d’acanar. Cada vegada que compro en aquell establiment, em sento víctima d’acanament!

_____________________________________________________________

Per enllestir, un quadre amb el qual m’ha fet pensar el mot d’avui tot i no tenir-hi res a veure excepte la semblança fonètica entre acanar i Canà. Em refereixo a Les Bodes de Canà, de Paolo Veronese. És una pintura formidable! Vista en directe al Louvre és molt més impressionant per les seves grans dimensions i el nivell de detall de la gran quantitat de personatges que hi surten.

Bodes de Canà (Paolo Veronese)

Bodes de Canà (1562-3, Paolo Veronese)

De fet, a la majoria de bodes que se celebren avui en dia s’hi produeix un bon acanament així que ben mirat hi ha més relació de la que semblava ;o).

_____________________________________________________________

3 Respostes

  1. […] perquè creu que supera la distàcnia real, llavors procedeix a mesurar la distància (acanar) des del punt de batuda en canes (o palades), és a dir, en llargàries de la pròpia cana (o […]

  2. “Canar”, només a l’Empordà?
    “Si compres en aquella botiga et canaran” / “Em sembla que t’han canat” / etc. (Barcelona)

    • Això és el que indica l’Alcover però gairebé mai és taxatiu. És a dir, vol dir que a l’Empordà potser era el lloc on s’usava més quan mossèn Alcover va fer el seu diccionari. Si l’ús d’aquest verb amb aquest significat s’ha estès és una bona notícia pel català.
      Gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: