cupatge


Durant la revetlla de Sant Joan vaig tenir la sort de participar en un tast de vins magnífic on a més de l’olor, el gust, el color i la llàgrima se’ns demanava d’esbrinar-ne el copatge. Jo em vaig quedar parat perquè mai havia sentit aquest mot però em van dir que era molt comú en l’àmbit de l’enologia. Malalt de mots com sóc en arribar a casa vaig començar a cercar-lo al DIEC, a l’Alcover-Moll, a l’Enciclopèdia catalana i res de res, no apareixia a cap de les fonts consultades. No cal dir que això em va dificultar lleugerament agafar el son! Aquest matí he explicat les meves recerques infructuoses als col·legues i la del Penedès ha dit sense dubtar-ho un instant: copatge s’escriu amb u! Vaja, que no és copatge, sinò cupatge!

He volat a verificar-ho i m’he sentit alleujat en veure que era cert! Com es nota que al Penedès s’estimen els vins! A la festa de Vilafranca de l’any passat hi va actuar un grup que es diu com el mot d’avui (amb introducció poètica i tot):


De tota manera, m’ha semblat ben curiós que cupatge s’escrigui amb u. He pensat: potser és un derivat cult de copa, com curvatura ho és de corba; però en això també anava ben errat…

______________________________________________________________

CUPATGE m. (neologisme)

1. Barreja de vins, d’olis o d’altres productes diferents per a obtenir-ne un de caràcters especials. Noteu que el cupatge s’utilitza també en l’elaboració dels caves, que no deixen de ser vins, però molt especials. Aquest cava té un gran cupatge de vi! Aquesta expressió la trobareu en boca d’un elaborador de cava de Sant Sadurní cap al final del següent vídeo:

I en aquest pdf hi trobareu unes Recomanacions per l’estiu amb més informació sobre el cupatge dels caves.

2. Operació de barrejar vins, olis o altres productes per obtenir un vi, un oli o un altre producte de caràcters especials. Una definició més específica quant al vi seria: Operació de la vinificació que consisteix en la unió de raïms, mostos o vins de varietats o de collites diferents per obtenir un vi amb unes característiques sensorials determinades. El món del vi s’ha especialitzat i diversificat molt. Els enòlegs són uns autèntics alquimistes, en el bon sentit de la paraula, que cerquen la mescla mágica que doni a cada vi un caràcter que el faci únic. Per exemple vegeu com es descriu aquest Abadal Rosat: Per a Joan Soler, enòleg del celler, la incorporació de la Sumoll en el cupatge del rosat ha enllaçat amb la filosofia de la bodega: “durant anys s’ha buscat una identitat que connecti amb les característiques de la viticultura de la zona, amb quelcom autèntic”.

Abadal Rosat 2008 amb un 20% de Sumoll al cupatge

Abadal Rosat 2008 amb un 20% de Sumoll al cupatge

  • Vi de cupatge: vi obtingut de mescla. Per a distingir-lo del que s’elabora usant una única varietat de raïm, que podem anomenar vi comú, corrent o simplement vi. També cal no confondre’l amb el vi de mescla: vi que per l’alt contingut en algun component és emprat per a mesclar-lo amb altres menes de vi. Vaja, un vi de mescla és el que s’anomena una varietat millorant:
  • Varietat millorant: Varietat de vinya emprada per permetre, mitjançant el cupatge, que el vi d’una altra varietat adquireixi característiques sensorials determinades. Entenc doncs que són varietats millorants totes aquelles que s’afegeixen a la principal d’un vi o cava en menor proporció que aquesta. Exemples de varietats millorants poden ser: Xarel·lo, Parellada, Macabeu, en el cas del cava i: Cabernet Saugvignon, Ull de llebre, Sirà, Cabernet franc, Merlot, Sumoll, Picapoll, etc., en el cas del vi. Apreneu-ne més entrant aquí i clicant sobre el video varietats.

raïm de varietat Sirà

raïm de varietat Sirà

Al següent clip es parla del cupatge en l’explicació del procés d’elaboració del cava:


I pel que fa a l’oli, vegeu uns exemple de l’ús del cupatge:

Etimologia: neologisme pres modernament del francès coupage, amb el mateix  significat. coupage al seu torn és un derivat del verb francès couper ‘tallar’, en el sentit de tallar o disminuir la força d’un líquid, licor, etc. Queda clar doncs que l’origen del cupatge no té res a veure amb una copa, encara que sigui plena de vi!

Una curiositat: en francès existeix també el mot: cuvée. Aquest es reserva exclusivament per designar el cupatge de vins blancs destinats a vi escumós, mentre que coupage fa referència al cupatge entre vins normals. En català, com en les altres llengües, no es distingeixen aquests dos casos i sempre se’n diu cupatge. (font: Termcat).

3. (figuradament) es pot usar per denominar una mescla d’estils o d’influències. Vegeu un exemple d’aplicació en l’àmbit de la música: Nls! criança de denominació d’origen Tarragona, més de 20 anys en barriques d’alzina surera, que els hi dona un caràcter independent i esquerp, però viu i apassionant. De cupatge obert i enriquit per una llarga carrera que inclou 4 discos al mercat (que no seran els únics), afegeix a l’originari substrat de pop-rock aromes de hard rock dels 70, del rock simfònic clàssic i de la música progressiva. Omplen la copa amb un sabor intens i personal de cançons rodones, consistents i complexes, amb petites espurnes de funk o reagge i la màgia de l’improvitsació instantània.

4. Cupatges: revista bimestral dedicada a la cultura del vi, la gastronomia, l’enoturisme i l’oci. Li varen atorgar el Premi APPEC a la Revista En Català del 2008. Visiteu-ne la pàgina on podreu veure’n un exemplar gratuïtament i tramitar la subscripció si us interessa: Cupatges.

5. Àngel Cupatge: Cava d’artesania familiar, elaborat amb el mètode tradicional i remogut manualment. Romàn durant mesos a les caves abans de ser degollat. Elaborat amb les varietats de Chardonnay (50%), Macabeu, Xarel.lo i Parellada. Es un cava 100% natural, no porta cap licor d´expedició ni sucre afegit. Podeu comprar-ne aquí: Celler del Raval.

______________________________________________________________

I per acabar d’arrodonir el cupatge de l’article d’avui:

  • I si us agraden tan el vi com el jazz a Vilafranca en fan un bon cupatge:


______________________________________________________________

Una resposta

  1. Molt bé! Avui ho he trobat molt interessant.
    Bona feina!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: