galerna


Una de les coses que més em va fascinar del viatge per la costa nord de la península va ser poder constatar les diferències entre el mar Cantàbric i el Mare Nostrum. D’entrada hi ha les marees, que fan jocs de màgia amb el paisatge costaner. Quan pugen fan desaparèixer moltes platges sota l’aigua i quan baixen deixen encallades un munt de barques als ports. Una bona murga vaja! Però avui dia la majoria de gent sap que existeixen les marees, les hagi vistes en acció  o no.

Un altre aspecte que de seguida es copsa és que el Cantàbric és bastant més ferotge que el Mediterrani. El seu bramul és potent i constant, sense els vaivens sonors relaxants als quals ens tenen acostumats les onades que moren a les platges catalanes. Al Cantàbric hom pot observar fàcilment cinc fileres d’onades en formació preparant-se per abraonar-se amb tot el seu esplendor contra les roques o contra qui gosi interposar-s’hi. Vaig observar que molts banyistes jugaven a enfrontar-se a les onades amb gran fruïció.

Les postes de sol també eren fascinants perquè l’astre rei desapareixia lentament dins el mar, com si es tractés d’un vaixell  enfonsant-se. Un cop desaparegut la seva llum continuava il·luminant el cel i la mar amb uns blaus que em resultaven insòlits i  meravellosos.

Però la visita al far del Cabo de Peñas em va servir per conèixer la cara menys amable del Cantàbric a la que dedico el mot a mot  d’avui: la galerna. Us convido a aprendre de què es tracta tot escoltant un tema de Black Metal amb influències celtes: Tras la galerna. Si arribeu al minut 2 de la peça podreu escoltar una veu que s’acosta força al bramular del Cantàbric:


_______________________________________________________________________________________

GALERNA f.

Vent molt fort, ràpid i intermitent que sol bufar del nord-oest cap al golf de Gascunya i es  manifesta al llarg de tot el Cantàbric.  Normalment va acompanyat d’una borrasca amb un descens de la pressió molt fort que origina temporals de mar devastadors i poc previsibles. Noteu que d’aquests temporals, per extensió, se’n diu també galernes. Les galernes es formen ràpidament  i a traïció en dies calorosos i de mar calmada; de manera poc previsible. Són molt perilloses no tant per la velocitat del vent, que normalment no supera els 80km/h, sinó pels canvis sobtats en la seva direcció i els remolins que provoquen un tràngol molt fort a la mar. A la següent foto podeu veure la mar calmada però el cel que ja amenaça galerna (núvols a l’esquerra de la imatge):

núvols típics de galerna

núvols típics de galerna

Quan passa el front de la galerna la mar s’embraveix generant onades espectaculars:

Onada de galerna trencant a un port del Cantàbric.

Onada de galerna trencant al port de Viavélez (Asturies).

temporal de galerna

temporal de galerna trencant al far de l'illa de Mouro (Santander)

Als següent vídeos podeu veure les onades de galerna a diferents punts de la costa Cantàbrica:

En recórrer els pobles de pescadors d’Asturies, Cantàbria i el País  Basc hom va constatant que les galernes han estat l’assot més dramàtic d’aquelles contrades. Al 1878 una sola galerna va provocar la mort de 322  mariners de diferents ports pesquers de Cantàbria i el País Basc. És la funestament recordada com a ‘Galerna del Sábado de Gloria‘. Aquí teniu un apunt recent sobre les: Galernes Tràgiques. Als ports de Bermeo i Lekeitio es fa palès que el record de tots aquells que les galernes van arrabassar a les seves famílies es manté viu. És fàcil entendre que més de 100 mariners d’un poble petit que no tornen a port al final del jorn deu ser un episodi impossible d’oblidar. Vegeu per exemple algunes noticies sobre actes d’homenatge a Bermeo : Homenaje a los arrantzales fallecidos en la galerna de 1912, Bermeo recuerda a los 141 arrantzales que murieron en una galerna en 1912. Trobareu una descripció més detallada de les galernes i les seves conseqüències històriques a la viquipèdia: galerna. I en aquests articles (en castellà):  Qué es una galerna? i Galerna.

quadre de pescadors càntabres intentant tornar a port enmig duna galerna

Pescadors càntabres intentant tornar a port enmig d'una galerna (Museo de Bellas Artes, Santander)

¡Jesús y adentro! era la pregària que exclamaven els pescadors de Santander (Cantabria) a l’instant mateix que aconseguien passar  “El Puntal” (a l’entrada de la badia de Santander) quan  tornaven a port en dia de temporal. Suposo que ho feien en aquest precís instant perquè era el moment en què els començava a emparar la badia i es veien salvats. Al següent enllaç podeu llegir una entrevista a un pescador de Llastres que va combatre la mar a la galerna del 1962 i va aconseguir sobreviure per explicar-ho: Simón Gallego: Superviviente al tiempo, temporales y galerna.

Finalment, aquí teniu un article amb informació molt detallada i extensa sobre les diferents galernes al llarg de la història (en castellà): Galernas de ayer y de hoy.

Ni els reforços actuals dels ports del cantàbric, amb diverses línies  d’espigons, aconsegueixen arrecerar sempre els vaixells de la galerna. El 1998  una bona colla de barques de pesca es van enfonsar al port de  Puerto de Vega (Asturies). Aquesta foto n’és testimoni:

Galerna de 1998 a Puerto de Vega (Asturies)

Destrosses de la galerna de 1998 a Puerto de Vega (Asturies)

Per trobar el paral·lelisme entre Cantàbric i Mediterrani podríem dir que la galerna vé a ser com una tramuntana però amb més mala llet. He trobat que quant els vents de la galerna no superen els 54km/h en castellà se’n diu galernilla, que amb català potser podríem traduïr com a: galerneta, galernola, … Tinc la sensació que a la costa cantàbrica el mot galerna s’usa sovint com a sinònim de vent del nord independentment de que provoqui un gran temporal o no, però això ens ho hauria de confirmar algun nadiu (fet! En Fran, un amic asturià, m’ho ha confirmat). De moment, aquí teniu un vídeo on podeu veure que passa a la platja de Donostia quan comença a bufar la galerna:

Sinònims: vent (entenc que només quan bufa més o menys del nord, nord-oest), temporal (quant ens referim al fenòmen complet).

Etimologia: ‘temporal fort de la mar Cantàbrica’. Primera datació al 1882;provinent del francès galerne ‘vent del nord-oest’, del bretó gwalern ‘nord-oest’, d’origen incert, probablement derivat de l’anglosaxó Walas ‘país de Gal·les’, d’on aproximadament bufa aquest vent. Bufa! Aquesta etimologia és molt interessant. És normal que el mot hagi arribat al català a través del francès, doncs ja deiem al principi que la galerna bufa al golf de Gascunya, a Occitània. Ara bé, crec que sent un neologisme incorporat fa poc més d’un segle es deu fer difícil escatir si realment ens ha arribat a través del francès o a través del castellà. Sembla probable que el mot ens hagi arribat per via literària ja que es força desconegut a nivell popular.  Sembla raonable el fet que el vent dugui el nom del punt cardinal des d’on bufa (nord-oest) en bretó. Això és similar al que passa en català quan denominem el vent de l’oest coma a ponent; ja que ponent és una manera indirecta de dir oest: el punt cardinal per on el sol es va ponent.

Pintura duna galerna a la platja dHendaye (J.F. Velasco)

Pintura d'una galerna a la platja d'Hendaye (J.F. Velasco)

_______________________________________________________________________________________

Alguns enllaços més:

Ho deixo aquí; però no sense abans recordar-vos una magnífica havanera que ens alerta del fet que sempre cal desconfiar de la mar en calma:

QUAN JO TENIA POCS ANYS

Quan jo tenia pocs (quatre) anys

el pare em duia a la barca

i em deia: – Quan siguis gran,

no et fïis mai de la calma

que és mare del temporal.

Bufa mestral ben fort,

infla de vent la vela

que arribarem a port

i allí veurem la Pepa, ai!

Ai, la Pepa, ai, ai mon amor.

Anuncis

Una resposta

  1. Estàs fet un poeta, Xavi!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: