anorac


El fred ha arribat. He tret de l’armari el mot d’avui per tal de combatre’l!


__________________________________________________________________________

ANORAC m.

Peça d’abric d’ús exterior i màniga llarga, semblant a una jaqueta però una mica més curta,  que cobreix el cos fins més avall de la cintura i està feta de teixit impermeable. Generalment també incorpora una caputxa i serveix per protegir-se de la pluja, el vent i el fred. En els seus inicis  era  usada sobretot per excursionistes i esquiadors però als darrers anys s’ha popularitzat com a peça d’abric d’ús general. Què vol dir secularizat? (un home jove, alt i prim, ficat dins d’un anorac de color blau elèctric), Jaume Cabré, Jo Confesso p.425. Sinònims: parca, impermeable, abric, abrigall, matafred o guardafred, sobretot, paltó, pardessú, trenca, jaqueta, jupa, capot, gavany. Parca és el sinònim més aproximat d’anorac i actualment tots dos mots es poden usar indistintament però en els seus orígens l’anorac i la parca eren peces d’abric lleugerament diferents. En concret l’anorac es referia a una jaqueta impermeable amb caputxa i cordons d’ajust a la cintura i als extrems de les mànigues però sense cap obertura frontal (ni de botons ni de cremallera). La parca era una jaqueta més llarga, fins els genolls, farcida de plomes o de fibres sintètiques, obertura frontal amb cremallera o botons i amb un coll alt fet de pèl d’animal.  Més detalls al respecte a la viquipèdia: Anorak (en anglès).

anorac actual d'excursionisme

Anorak tradicional dels esquimals (Inuit)

  • Anorac de plomes: el que està farcit de plomes d’au.  Sinònims: anorac plumífer (o plumíger).

anorac de plomes de Decathlon

  • Anorac d’estiu: Peça de niló que cobreix el cos fins més avall de la cintura, amb mànigues, i que serveix per a protegir el policia de pluges poc intenses.

anorac d'estiu reflectant per a policies

  • Anorac de bus: Vestit d’hivern d’una sola peça per a infants, compost per una jaqueta, amb cremallera al davant i amb caputxa, generalment ribetejada amb folre acrílic, i uns pantalons, amb peus o sense. Al següent pdf hi trobareu un dibuix de l’anorac de bus i tot un vocabulari específic dels nadons: Vocabulari del nadó.

 

anorac de bus

Etimologia: prové del mot èsquim anorak, en concret del dialecte Kalaallisut o grenlandès occidental, que al seu torn deriva de l’èsquim anoré que significa ‘vent’. L’anorak original el varen inventar els Caribou Inuit, els esquimals de la regió àrtica, que els feien amb pell de caribú o de foca. Els usaven per protegir-se dels vents freds i de la humitat quan anaven a caçar o amb caiac. Té molt de sentit que els esquimals derivessin de vent la paraula per designar l’abric que els en protegia. Els anorak dels Inuits s’havien d’untar sovint amb oli de peix per tal de fer-los resistents a l’aigua (impermeables). Curiosament, el sinònim parca prové del mot parka del dialecte Aleut, que és el dels aleutians de les illes Aleutianes d’Alaska, Kamchatka, i parts septeptrionals de Rússia i els Estats Units.

parques tradicionals de pell de Caribú

parca actual

__________________________________________________________________

Si encara us han quedat ganes de llegir i no teniu un anorac a mà podeu combatre el fred llegint un conte eròtic (El monitor d’esquí) que porta els anoracs inclosos: Et proposo de parar un momentet a l’ombra dels arbres que ressegueixen la pista marcant l’inici del bosc per treure’m l’anorac que m’està ofegant de calor…

Anuncis

Una resposta

  1. Me encantó el desarrollo de esta palabra. Viene muy bien en esta época del año con tanto frío tener una parka a mano
    Me quedo con la de bebé, muy tierno!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: