aniversari


Ahir dilluns el mot a mot va fer un any! Com tot nadó ha tingut un primer any de vida complicat, amb alts i baixos,  amb etapes de força activitat i d’altres d’endormiscament o fins d’hibernació. Hi ha gent  que quan comença a acumular anys de vida ja no li fa gràcia celebrar l’aniversari. A mi de moment encara m’agrada però resulta interessant això de poder reposar el comptador a zero i comptar els aniversaris del bloc!

Poc imaginatiu com sóc no se m’ha acudit altra cosa que celebrar el primer aniversari del mot a mot explorant justament aquest mot: aniversari!

El món ha canviat! Així se celebraven els aniversaris televisivament quan jo era petit:

I així se celebren actualment:

_____________________________________________________________________________________

ANIVERSARI m.

1. Dia en què es compleixen anys d’algun fet o esdeveniment memorable. L’aniversari de la seva naixença, de la seva mort. Sinònims: natalici (aniversari del naixement), cap d’any (demà és el primer cap d’any del mot a mot!), commemoració. I una colla de sinònims especialitzats en funció de la quantitat d’anys de recurrència:

 • cinquantenari, centenari, mil·lenari: cinquantè, centè, mil·lèsim aniversari. Hi ha persones que tenen la sort d’arribar a celebrar el centenari però de moment els mil·lenaris estan reservats per alguns arbres i per les pedres. Per exemple, algunes de les del Monestir de Sant Cugat, que celebrava un mil·lenari el 2002: ACTE COMMEMORATIU DEL MIL·LENARI DE LA BUTLLA PAPAL AL MONESTIR DE SANT CUGAT.

2. Commemoració d’un fet el dia que es compleixen anys de la seva realització. Ja havia passat s’aniversari de s’entrada a la casa, Maura Aygof. 26.

 • jubileu: festa en la celebració del cinquantè any d’exercici d’un càrrec. Amb l’endarreriment de l’edat de jubilació als 67 anys això podria arribar a ser més freqüent en el futur: 16 + 50= 66 anys! Llàstima que la precarietat laboral fa cada cop més difícil que algú pugui estar 50 anys exercint un determinat càrrec.
 • espelmes d’aniversari: les que es col·loquen al pastís (normalment una per any que es compleix)  i l’homenatjat ha d’apagar d’una sola bufada el dia del seu aniversari.

3. Ofici funeral (en general) o missa que se celebra en sufragi de l’ànima d’algun difunt el dia que fa l’any o els anys de la seva mort. Com lo senyor rey Daragó sabé la mort del rey de Castella, hach-ne desplaer e feu-ne fer aniversari, Muntaner Cròn. 181. Sinònims: exèquies, funeral.

4. Lot de béns que el testador deixa assenyalats perquè anualment, en dates determinades, hom celebri exèquies per la seva ànima. Vaja, que quan hom fa testament pot especificar una sèrie d’objectes que serveixin per a recordar-lo durant la cerimònia.

5. Ses aniversaris: la roba de color que queda sense rentar en fer bugada (Llofriu).

Etimologia: primera datació el 1204; del llatí anniversarium ‘que ve cada any’ o ‘que torna al cap d’un any’.

_____________________________________________________________________________________

Per arrodonir la celebració alguns aclariments relacionats amb els aniversaris que he trobat a l’Optimot i resumeixo aquí:

 • Aniversari o onomàstica? Les paraules aniversari i onomàstica de vegades es fan servir erròniament com a sinònimes. La forma aniversari s’utilitza especialment per fer referència a l’aniversari del naixement d’una persona: L’aniversari de la Clara és el 20 de maig. L’onomàstica o sant al·ludeix a la festa del sant o santa del nom. Per tant, en una frase com En Jordi celebra l’onomàstica el 30 de novembre s’ha produït la confusió entre onomàstica i aniversari, perquè el dia de sant Jordi és el 23 d’abril. Les frases correctes són, doncs, En Jordi celebra l’onomàstica el 23 d’abril o bé En Jordi celebra l’aniversari el 30 de novembre.
 • Com felicitar per l’aniversari: Quan es vol felicitar algú pel seu aniversari, es pot fer amb una fórmula que expressa el desig d’una llarga vida: Per molts anys! Convé preservar aquesta expressió tan tradicional en català, que es pot aplicar en d’altres ocasions, per exemple: Avui és el teu sant? Per molts anys! Per molts anys ens puguem tornar a reunir! Si es vol felicitar algú que l’endemà celebra alguna cosa, especialment l’aniversari o el sant, hi ha l’expressió: Felices vigílies! Per exemple: Felices vigílies, Maria, que demà és el teu aniversari i no ens veurem!
 • És correcte felicitar l’aniversari? (felicitar algú per l’aniversari v. tr.) El verb felicitar és transitiu i porta un complement directe de persona. Per exemple: Felicita l’àvia pel seu aniversari. El felicitem pel premi. No és correcte fer servir aquest verb amb un complement directe que no sigui de persona. Així, no s’ha de dir Et felicito l’aniversari, sinó que cal substituir aquesta construcció per una altra, com ara Et felicito per l’aniversari, Per molts anys o Feliç aniversari.

_____________________________________________________________________________________

No volia acabar aquesta altrament modesta celebració sense una mica de fastuositat relacionada amb el jubileu que comentava més amunt:

 • Jubilee:  amb els seus 49.07 grams és el sisè Diamant més gran del món (245,35 ct). Prové del diamant en brut Reitz, que va ser trobat a Jagerfonstein (Sud-àfrica) el 1895. Actualment és propietat de P.L. Weiller, de París. El nom es posà en record del seixantè aniversari de la coronació de la reina Victòria d’Anglaterra, al 1897. En el cas del primer aniversari del mot a mot, ens haurem de conformar amb admirar-ne una fotografia:

Diamant Jubilee


Anuncis

4 Respostes

 1. Per molts anys! Per anys mòlts! Molts paranys! O sigui: felicitats!

 2. Per molt anys plens d’afanys!

  • Gràcies! He trobat molt escaient això dels afanys! M’afanyaré a dedicar-los un mot a mot!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: