biennal vs bianual


Xerrant amb uns companys sobre la Biennale di Venezia ens va sorgir el dubte de si en català el mot biennal realment existia o només era una manera de referir-se a aquest esdeveniment específic. Uns defensaven que biennal era correcte i d’altres pensaven que s’havia de dir bianual i biennal era un mot italià. No sabent resoldre el dubte amb seguretat i solvència en aquell moment, m’he vist en l’obligació d’investigar tots dos mots i això és el que n’ha sortit.

Per fer boca aquest vídeo de la XVII Biennal d’Art Contemporani Català que es va inaugurar a Sant Cugat la passada primavera:


____________________________________________________________________________________

BIENNAL adj. i f.

1. adj. Que es fa, es repeteix o succeeix cada dos anys. Congrés biennal. Premi de pintura biennalConcurs Biennal de Castells de Tarragona:

2. (Substantivant l’adjectiu) f. Manifestació de caràcter artístic que té lloc cada dos anys. Probablement la biennal més famosa i fastuosa és La Biennal de Venècia.


A casa nostra també se’n celebren moltes i variades: Biennal de Barcelona, Biennal d’Art Ciutat d’Amposta , Biennal Europea de Paisatge, Biennal de ceràmica del VendrellBiennal Internacional de Ceràmica de Marratxí, Biennal Internacional de Fotografia de Reus, Biennal de Fotografia Xavier Miserachs de Palafrugell, Biennal de Fotografia d’Olot, etc. Hi ha la curiositat que la Mostra de Venècia, el festival internacional de cinema que s’hi fa anualment, des del 2006 queda inscrit també en el marc de la Biennal.

3. adj. Que dura dos anys. Relatiu o pertanyent a un bienni, que és un període de dos anys. Càrrec biennal. Lo Concell de cent feu biennal lo Ofici de Receptor del dret de la farina que abans era de vida, Rúbr. Bruniquer, i, 110.

  • biennal (botànica): que acompleix el seu desenvolupament al llarg de dos anys, en un període d’entre 12 i 24 mesos. Una planta biennal creix vegetativament durant el primer primer any i no floreix ni fructifica fins el segon, en el qual acaba morint. Més detalls a la viquipèdia: Planta biennal, i a les pàgines de botànica de l’UPC de Lleida: Planta Biennal. Afegir que respecte a la durada del seu cicle de desenvolupament les plantes es poden classificar com: anuals, biennals i plurianuals, dividint-se aquesta darrera categoria en perennes i vivaces.

exemple de planta biennal: Pastanaga borda (Daucus carota)

Etimologia: provinent del llatí tardà biennalis, amb idèntic significat. Així doncs el mot compost es forjà al llatí mitjançant el prefix bi-. Per tant no es va formar al català afegint el sufix -al al substantiu bienni ‘dos anys’, tot i que és obvi que n’és un derivat.

De manera similar s’utilitzen els prefixos llatins corresponents per indicar la repetició periòdica d’un esdeveniment cada cert nombre d’anys: triennal, quadriennal, quinquennal, sexennal, septennal, .., decennal (cada 10 anys), duodecennal (cada 12 anys), vicennal (cada 20 anys). tricennal (cada 30 anys), … Observeu però que per dir que una cosa es repeteix cada anys hem de dir que és anual i no pas ennal, que no existeix! Probablement d’aquí vé el fet que molta gent confongui bianual amb biennal.

____________________________________________________________________________________

BIANUAL adj.

Que té lloc dues vegades l’any. Estudi bianual. Recull bianual d’actuacions. Els experts recomanen fer-se una revisió oftalmològica bianual.

Sinònims: bisanual (És exactament el mateix però potser és una mica més còmode de pronuncia), semestral (ja que en un any té dos semestres).

La figura mostra els resultats d'un estudi bianual perquè mostra els resultats del segon semestre de 2006 i del primer semestre de 2007, només si contingués els resultats dels 2 semestres de 2006 i els dos de 2007 podríem considerar que la figura mostra resultats biennals!

Etimologia: construït afegint el prefix bi- (provinent del llatí bis- ‘dos, dues vegades, doblement’ i que indica doncs duplicitat) a anual, que és un derivat culte d’any que ja apareix documentat al 1378. Al seu torn el mot any ja és present a les Homilies d’Organyà i prové  de la forma llatina ănnus, que  significa el mateix. Alerta però que la base anual no admet l’ús dels prefixos d’ordre superior: tri-, quadri-. Els mots trianual o i quadrianual no existeixen i les formes correctes per aquests conceptes serien: quadrimestral i trimestral, respectivament. Així, d’una cosa que passa tres cops l’any sovint en podrem dir quadrimestral. Ara bé,  hi ha casos en què l’esdeveniment no és periòdic i les ocurrències no es reparteixen una a cada quadrimestre. En aquests casos no he sabut trobar un mot concís i crec que no queda més remei que dir que passa ‘tres cops l’any’!

____________________________________________________________________________________

Afegir que tot i que no apareixen als diccionaris probablement sigui lícit formar els adverbis: biennalment i bianualment, ja que  l’adverbi anualment existeix i s’usa per qualificar una acció que es produeix cada any. De la mateixa manera podriem pensar en composar el substantiu bianualitat, ja que anualitat existeix i significa la paga o renda d’un any, però si ningú ha trobat a faltar aquest substantiu potser és que no fa falta. També tinc els meus dubtes de si es pot formar el substantiu biennalitat però jo diria que sí. D’aquesta manera tindríem 2 maneres mé de dir que quelcom passa cada dos any: s’esdevé biennalment o s’esdevé amb biennalitat!

Ah, per acabar només indicar que la confusió entre biennal i bianual no és exclusiva del català sinó que també es produeix molt sovint en castellà tal i com demostra aquesta vinyeta :


Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: