escarit,-ida


El mot d’avui s’honora a ell mateix. És un adjectiu solitari que no té ni verbs ni substantius de la seva família. És concís en significat però té una etimologia d’allò més interessant, ja que si no recordo malament és el primer mot amb origen gòtic que investigo. A més, sembla que es formà partint del gòtic amb influència romànica posterior, com moltes de les nostres esglésies però en ordre invers, vaja! Tota una troballa que agraeixo a l’Oriol, que és qui la va proposar ja fa temps!

______________________________________________________________________

ESCARIT,-IDA adj.   (pronúncia)

1. Mancat de pèl, de vegetació, de roba, de coses supèrflues (Plana de Vic, Penedès).  He anat al Paller de tot l’any. És un turó que s’alça en forma de paller de roca pelada, amb alguns, escassos matolls i petites alzines que s’aferren als solcs produïts per l’erosió. De sota l’escarit tuc desert, omplint canals i esplanades baixes, corria la boira lentament cap al Baix Llobregat fins a topar, a mig aire, amb les parets de Montserrat . Com vols que surti si encara vaig escarida! Veren hun bell puig alt e scarit, Desclot Cròn., c. 35 Les terres escarides i els malignes | costers a on la feble argila abunda, Riber Geòrg. 42. Senyores que anaven escandalosament escarides i curtes de roba, Roig Flama 19. D’esta faisó lliuraven batalla i l’estrèpit del ferre | cel de bronze amunt per l’aire escarit se’n pujava, Miquel Peix (Traducció de la Ilíada d’Homer, Els cavalls ploren la mort de Patrocle, XVII 424-455). Sinònims:  pelat, nu, descarnat, despullat, erm, broix, glabre (sense pèl), pobre, desabrigat, descobert, esmorteït, esmortit, amortit, net. Com sempre, una cita interessant al Rodamots. Una de poètica de la Nova Lletania de les petites herbes, Guerau de Liost, La muntanya d’ametistes (1933) :


Per la mengívola sentor

del suc de llebre, savi,

aquella salsa de pastor

que fa escarit el llavi.

El cim escarit del Paller de tot l'any

I a la literatura trobadoresca, a AR EM AL FREG TEMPS VENGUT, la trobairitz Azalais de Porcairagues diu:

Amic ai de gran valor

que sobre totz senhoreia

e non a cor trichador

vas me que s’amor m’autreia

eu dic que m’amors l’eschai

e cel que dis que non fai

Deus li don mal’escarida

qu’eu m’en tenh fort per guerida.

2. Sense acompanyament de cap mena, sense adornaments, circumloquis, etc. De tant en tant, una trucada, una trucada i una conversa molt breu, escarida, com va tot, com estàs, no treballis tant, apa, cuida’t, Jaume Cabré, Jo Confesso p.440. Un escarit comunicat posava fi a la vinculació d’Asier Del Horno amb el València. Va acabar la classe amb una enumeració escarida de fets històrics. …com si la seva meta de llavors fos un teatre dur, escarit, clàssic, sense l’ornat líric que solia afegir habitualment a les seves peces. Sinònims: rònec, concís, sol, solitari, sobri.

Quadre de la mostra: Escarida Nuesa, de Jordi Roca


Toponímia:

Etimologia: primera aparició a la Crònica de Bernat Desclot, s. XIII. Probablement provinent del gòtic USSKARJAN ‘arrencar, despullar’, derivat de l’arrel SKER-, SKR- ‘tallar’ amb canvi de la u- inicial en e- en romànic. l’Alcover-Moll proposa una altra possible etimologia: Segons Spitzer, d’un verb *ex-carire format damunt carus ‘car’ (AIL Cuyo, ii, 23).

______________________________________________________________________

Aquest apunt realment m’ha quedat força escarit! Ni música no té!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: