papabenet; antipapa


Per a Divendres Sant, una mena de corol·lari de l’apunt anterior sobre el mot pontífex:  Encara que Benet XVI ja només sigui bisbe emèrit de Roma i que al nou Summe Pontífex se li hagi acudit encetar una nova línia papanímica rebatejant-se com a Francesc I, heu de saber que els catalans continuem tenint papabenets!

_______________________________________________________

PAPABENET m.

Confit molt petit, normalment d’anís i sovint de colors variats (Tortosa). ¿Has minjat papabenet per a dinar…?, Moreira Folkl. 247. Sinònims: anís de papabenet, anís de puça, dragea, drageia (antigament), puça de capellà, anís, confit, xiclet, pastilla, grànul,  píndola, càpsula, comprimit, perla .  I què és un confit:  Bocí de sucre fi endurit, esfèric, de molt poca grossària, o bé gra d’anís, comí, pinyó, avellana, ametlla,  etc, o petita quantitat d’un licor o d’un medicament, envoltat d’una capa de sucre fi endurit, amb altres substàncies aromàtiques o colorants o sense. Anomenats antigament dragees i confits crostats, són tradicionalment oferts a parents i amics amb motiu de bateigs (confits de bateig) i casaments (confits de casament). Els més petits reben el nom d’anís (sigui o no l’anís l’aroma que continguin) i de papabenet (generalment quan són acolorits).

un munt de papabenets!

El menú de la festa de Sant Mateu d’Esplugues del 1770 consistia en “sopa, olla y guisados ab sos synetes”: perdius, llebres de caça, un porcell sencer, plats de llet, empanades, enciams i, de postres, compotes, confitures, anissos de matafaluga, anís del papa Benet, bescuits, melindros i garnatxa. LES FESTES POPULARS AL BAIX LLOBREGAT SEGONS EL BARÓ DE MALDÀ, CARME SANMARTÍ ROSET

Les arenes que hi amoroseixen els peus nus s’assemblen a un escampall d’anissos multicolors del papa-benet dels bateigs de poble.

El 15 d’octubre, se celebra Santa Teresa de Jesús: Els vells barcelonins, avui, menjaven unes postres especials, qualificades de croquetes o bunyols de Santa Teresa. Eren producte de culinària casolana. Es feien amb pa tou, fregit amb llard, llet i sucre. En certs indrets posaven a les croquetes uns confits esfèrics, qualificats de píndoles del Papa Benet.

A Barcelona i en d’altres poblacions havia estat costum, sobretot entre la mainada, menjar anissos de comí, que hom qualificava de puces de capellà. Sembla que, antigament, el dia d’avui, els sacerdots donaven uns quants anissos als infants que els anaven a besar la mà.

Gastronomia Medieval Una mica d’història a la teua cuina; recuperem la tradició per a tu: Recepta Mona de Gema i fruita confitada: …adornaments: fruita confitada variada, ous de xocolata, gelatina de poma, plomes, papabenets de colors, ametlla picada

Etimologia: derivat compost format aglutinant el mot papa i el nom Benet. Podria ser que el mot vingués del fet que hi ha hagut molts papes de nom Benet de la mateixa manera que hi caben molts confits petits en una bossa? El ja papa emèrit era el setzè Benet i diria que només els papes Joans el superaven amb XXIII ocurrències. O tal vegada és perquè els papes Benets han estat sempre més aviat menuts? O potser és perquè cada Papa Benet ha estat diferent dels altres, com si fos d’un color diferent? Doncs bé, després de furgar per internet he descobert que l’origen dels papabenets és a Tortosa, on uns pastissers van fer uns dolços especialment per als problemes de salut del Papa Luna, que s’havia refugiat al castell de Peníscola fugint d’Avinyó i havia estat objecte d’un intent d’assassinat amb arsènic als dolços. Gastronomia Tortosa: Els dolços conserven especialitats molt antigues. Els pastissets són un record de la confiteria àrab; les coquetes de sagí o de Maria són herència de la presencia hebrea, i les garrofetes del Papa i papa Benet, de la cort papal dels Luna. De primer he pensat que aquestes garrofetes i els papabenets devien ser una mateixa cosa, però no és així:  les garrofetes del Papa Luna són unes pastes menudes i seques que, segons la tradició, van ser creades al segle XV per alleugerir els dolors estomacals de Benet XIII, el Papa Luna, i van contribuir a la seva longevitat. El que si queda clar és que a Tortosa els confits que li agradava menjar a Benet XIII d’Avinyó s’anomenaren anissos del Papa Benet i, finalment, segurament es van popularitzar i n’escurçaren el nom a  papabenets.  Quina etimologia més extraordinària! Aquí teniu una foto de les garrofetes del Papa, per a que no les confongueu amb els papabenets:

garrofetes del Papa Luna.

Àudio amb la història de les garrofetes del Papa.  Tortosa desaprofita la visita de Benet XVI per promocionar les garrofetes del papa. Però hi  ha qui aha vist l’oportunitat de negoci  convertir-les en un producte exclusiu:Llunes Delicatessen a Sant Cugat. Elaboració de les garrofetes del Papa Luna:

_______________________________________________________

ANTIPAPA m.

Papa cismàtic elegit en oposició al papa legítim segons Roma.  Sinònims: Papa d’Avinyó, Això és el que fou Benet XIII d’Avinyó, el Papa Luna, reconegut com a Papa només per la Corona d’Aragó. Un cisma és una divisió o separació, especialment dins una religió establerta. El Cisma d’Occident o Cisma Papal de l’Església Catòlica fou un període de crisi entre 1378 i 1417 durant el qual dos papes rivals, un a Roma i l’altre a Avinyó, eren considerats els papes legítims només per una part de la cristiandat. Els papes d’Avinyó són els que es coneixen com antipapes i eren reconeguts entre d’altres per França, Castella, Navarra, Nàpols i la Corona d’Aragó excepte en el cas de Pere III el Cerimoniós, que mai es va decantar per cap dels dos. Al llarg de la història hi ha hagut una bona colla d’antipapes. i cal vigilar per no confondre’ls amb els seus homònims de Roma. Així,  l’antipapa Benet XIII d’Avinyó, el Papa Luna, no s’ha de confondre amb el Papa Benet XIII de Roma, que pontificà al s. XVIII! A la llista d’antipapes i apareixen Benet X, Benet XIII i Benet XIV, de manera que afegint-los als setze papes Benets legítims segons Roma ja sumen 19 papes Benets en total!

Estàtua del Papa Luna, Benet XIII d’Avinyó, a la Seu Episcopal de Peníscola.

_______________________________________________________

Fumata bianca! Habemus Papambenets!

Conclueixo pensant que papabenet és una manera ben divertida de fer referència a un confit i que perdre-hi una mica de temps també ho ha estat! Ara només em falta agafar un empatx real de garrofetes i papabenets! Si així fos, sempre podria recórrer a La miraculosa Tisana del Papa Luna!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: