flat


Durant la cursa de El Corte Inglés la megafonia em va sorprendre indicant que si em venia flat parés de córrer o ho fes més lentament. Òndia! Flat! Jo tota la vida n’he dit flato que tot i ser un castellanisme està molt integrat. En canvi flat em va sonar una mica impostat i em vaig malfiar que fos la traducció correcta. De fet, flat em sonava a mot anglès més que no pas a català. I és que la invasió progressiva d’aquest idioma en els cartells provoca situacions tragi-còmiques  com la d’entrar a ZARA home pensant trobar-hi calçotets i sortir-ne decebut en comprovar que només hi venen parament de la llar!

Es per tot això que m’ha vagat d’investigar què és això del flat, apart d’un apartament d’anglesos a la Costa Brava. Com sempre he après molt més del que em pensava! Per amenitzar-ho comencem amb aquest divertit Flis Flas del grup sabadellenc Rauxa:


Tinc un flat fluix

Tinc un fluix flat

Tinc un flaix back

Fit bac jet lag

Faig fit jat bag

Tic tac flig flag

Quin embolic, com m’he enredat


_____________________________________________________________

FLAT m.
1. Embat (impuls del vent). Són posats al flat o bufament de la dita fortuna que’ns gita adés a huna part adés a altra, doc. segle XV (Mem. Ac. B. L., ii, 534). Esparpillant per infinides llegües els núvols amb son flat, Carner Lluna 29.

2. buf, hàlit, alè. Aire que s’escapa dels pulmons en l’expiració. Pudir-li a algú el flat. E la cara espira ‘l flat en sus, Febrer Purg. xxv, 113.

3. Capacitat de sostenir un esforç. Es necessita molt de flat per a traduir aquest poema.

4. Rastre olorós, ferum (Tortosa). Això dixa un flat massa fort. El gos segueix el flat de la llebre.

5. Ventositat (Lacavalleria Gazoph.). Vaja, un pet!

6. Olfacte, capacitat per a percebre les olors (Tortosa); El meu gos té bon flat.

En l’àmbit mèdic tenim diversos significats als que popularment gairebé sempre ens referim com a flato, per influència del castellà:

7. Acumulació molesta de gasos en el tub digestiu, ja sigui a l’estómac o als budells. Aquest significat és una manera de designar quelcom pel resultat que pot produir. En aquest cas l’acumulació de gasos es coneix també com a flatulència i pot derivar en el que popularment coneixem com a pets; que ningú ens priva d’anomenar flats o ventositats si som més refinats!

8. Dolor sobtat, breu i punxant, que apareix a la part alta de l’abdomen, generalment en un costat, mentre es realitza una activitat física intensa.  Sinònim científic: Exercise Related Transient Abdominal Pain (ETAP). Amb so cansament y s’estray li havia pegat sa mica de flato, Ignor. 42. Segurament tots vosaltres heu experimentat el flat algun cop durant la pràctica d’esport, especialment si heu hagut de córrer molta estona o molt intensament. Ara bé, sabeu per què es produeix? Aquest article en anglès ho explica molt bé: The Side Stitch, jo us n’intentaré fer cinc cèntims en català:

  • Què causa el flat? El flat és aquest dolor que apareix normalment a la part dreta de l’abdomen, just per sota de la caixa toràcica, una mica més avall de la darrera costella. Hi ha diverses teories sobre el seu origen. La més acceptada entre els investigadors actuals és la següent: el dolor el causa l’estirament dels lligaments que van del diafragma als òrgans interns, especialment el fetge. El fet de córrer i respirar simultàniament força aquests lligaments a estirar-se. Els corredors tendeixen a expirar cada dues o quatre passes. La majoria de la gent expira quan el peu esquerre trepitja el terra, però hi ha gent que ho fa quan el peu dret toca a terra. Aquests darrers semblen ser més propensos a patir flat. Aquest fet s’explicaria perquè en el moment que el peu dret trepitja el terra es produeix una força cap avall sobre el lligaments que aguanten el fetge. Per expirar l’aire dels pulmons cal moure el diafragma amunt i per tant els mateixos lligaments s’han d’estirar també cap amunt. Vaja, que tenim uns pobres lligaments als quals apliquem forces oposades en un mateix instant, obligant-los a estirar-se i treballar de valent. És la repetició continuada d’aquest estirament la que acaba produint el dolor que coneixem com a flat o flato.
  • Com es pot aturar el flat? Cal parar de córrer, col·locar la mà  dins la part dreta del melic pressionant un xic amunt, de manera que s’aixequi una mica el fetge,  i inspirar i expirar rítmicament de mentre. Que consti que jo encara no he verificat empíricament aquest procediment, però ho faré el proper cop que vagi a córrer i em sorprengui el flat!
  • Com es pot prevenir el flat? Respirant profundament d’una manera rítmica i regular. La respiració ràpida i poc profunda afavoreix l’aparició del flat perquè el diafragma sempre es queda una mica aixecat i mai no baixa prou per permetre que els lligaments es relaxin. No córrer amb la panxa massa plena també és un bon consell perquè els lligaments han de suportar menys pes movent-se amunt i avall. Fer estiraments previs aixecant un braç amunt i estirant-lo cap al costat oposat també ajuda. Finalment, córrer ben hidratat redueix la probabilitat de contraccions involuntàries o espasmòdiques dels músculs (en aquest cas del diafragma).

Moviment del diafragma en inspirar i expirar

Moviment del diafragma en inspirar i expirar

9. Dolor reumàtic (Eivissa). Tenc un flato en aquest braç, fa dies.
10. (figuradament) Curolla, caprici, idea anormal (Mallorca). Sinòim: dèria, idea fixa. Quin flato t’ha pegat, que t’hagis aixecat tan dematí?
11. (figuradament) Vanitat, presumpció (València). En Mourinho té molt de flat!

Etimologia: primera datació al s. XV. Provinent del llatí flatus ‘buf, respiració’. Derivat del llatí flare ‘bufar’. Per al significat 5  existeix la variant flas (Pallars, Urgell), que sembla haver-se produït per influència analògica de nas (per entendre la influència analògica vegeu els significats 2 i 4 d’analogia a l’enllaç anterior). Per al significat 8 veiem que anomenar flat a un dolor causat per una respiració accelerada, és  dir, a un flatus ‘acceleratus’, té força sentit. Els esbufecs ràpids quan estem corrent són els causants que es produeixi el flat, i probablement d’aquí vé que se’n digui així.

12. (Dansa) Forma de ballar xarleston en què els peus gairebé no s’aixequen de terra i que, per l’estil, s’apropa a un fox ràpid. Etimologia: neologisme provinent de l’anglès flat ‘planer’. Se’n va fer una pel·lícula i tot: The Flat Charlestone.

13. (Antigament) Manat, troca? Flat de li, Leuda Coll. 1249. Set flats de cànem spadat, doc. a. 1427 (ap. Aguiló Dicc.). Un flat de cànem no trencat, ja amerat, doc. a. 1491 (ibid.). Només aclarir que un manat es un feix de tiges, bastons, etc. que es pot agafar i dur amb una mà i que una troca pot ser un conjunt de deu madeixes de cinc-centes canes cadascuna.

____________________________________________________________

Bé, tant de bo que hagueu pogut llegir l’article sense córrer massa, digerint-lo lentament, evitant així flatos i flats innecessaris! Però si voleu córrer més i embriagar-vos de  flato podeu llegir:

____________________________________________________________

Deixa un comentari