edredó vs nòrdic


Com que el fred continua apretant de valent he tret l’edredó de l’armari! Als darrers temps està en voga dir-ne nòrdic, però jo trobo que és un terme massa genèric i a mi em fa venir més fred que no pas calor. Per això reivindico l’edredó, que és un mot del tot correcte i dóna més escalfor! Si seguiu llegint veureu, però, que aquests dos mots no són totalment sinònims i que, de fet,  es complementen.

Per escalfar el mot a mot d’avui us proposo aquest tema d’un concert d’estiu dels Antònia Font amb nòrdic inclòs:

…parla com un si de cara

com és lent es nodriment molt tirat de nata

i jo m´he inclòs un pipermind

quan me calla un sac es nòrdic


___________________________________________________________

EDREDÓ m.

Peça d’abric de llit consistent en una espècie de coixí gran farcit de ploma, de plomissol o d’un succedani de fibra acrílica que es col·loca damunt el tapall per escalfar el cos i principalment els peus del qui està colgat. El tapall o tapadura del llit és el conjunt de roba que serveix per a tapar el llit. Alguns apunts bonics amb edredó: …amb els peus penjant i les plomes desfetes de l’edredó fent pessigolles als genolls. Avui dormiré penjada dels teus somnis. Que dormis bé. …A trobar-lo entre carícies de llençol i edredó en un vespre fred.

L'edredó perfecte pel mot a mot

El terme nòrdic amb l’accepció d’edredó només apareix al Termcat, que diu:

  • Nòrdic: Edredó recobert d’una funda de roba de llençol i farcit de plomes o de material sintètic, amb el qual no fa falta ni llençol de sobre ni flassada. Aquesta definició és interessant perquè indica que un nòrdic és el conjunt que formen un edredó i la funda de llençol corresponent, que sovint s’anomena funda nòrdica. Del conjunt també se’n pot dir edredó nòrdic, de manera que dir-ne nòrdic simplement esdevé  la conseqüència de substantivar l’adjectiu nòrdic i el·lidir el substantiu edredó. Fàcil, no? A l’article: Edredons nòrdics: Dormir entre plomes hi trobareu informació molt interessant i detallada sobre els avantatges dels edredons nòrdics i com triar l’adequat segons el farciment, la confecció, etc. Comença així: L’aparició dels nòrdics com a element d’abric per als llits ha suposat un autèntic ‘boom’ els últims anys, a causa de la doble funcionalitat d’edredó i de manta o llençol per a cobrir el llit. Els avantatges de l’edredó nòrdic enfront d’un de convencional són moltes: sol ser més lleuger, pesa poc, té un disseny senzill i és molt versàtil. A més, és molt resistent i es pot fer servir durant molts anys, perquè s’utilitza dins d’una funda que es pot canviar tantes vegades com calga…

Aquí venen edredons nòrdics de totes les mides!

Etimologia: primera datació el 1868; pres del francès édredon, amb el mateix significat, i aquest del suec eiderdun, mot compost de eider ‘ànec salvatge del nord d’Europa’ i dun ‘plomissol’. El nom científic de l’èider és Somateria mollissima i els seus especímens tenen aquest aspecte:

Parella d'èiders: mascle a l'esquerra i femella a la dreta.

___________________________________________________________

Bé, això ja s’acaba, però per les que us costi adormir-vos,  aquest bonic poema de premi:

…Si no puc adormir-me,

és perquè, de nit, el penediment em rovella el cor.

I estic enredada malgrat la manta, l’edredó i els llençols de franel·la…

I pels més curiosos, vet aquí una màquina per cosir edredons en acció:

I més màquines: una per fer-los i una altra per decorar-los.

Bona nit i tapeu-vos! Si pot ser amb un nòrdic i el seu corresponent edredó, és clar!

Una resposta

  1. Muy bueno el video de la máquina que hace edredó pero no entendí mucho la conección del video musical con la palabra??

Deixa un comentari