singlot; singlotar; singloteig


És habitual que als nadons els agafi singlot després de prendre’s el biberó. El mot singlot el trobo tot estrany. Sembla un superlatiu despectiu de single, qui sap si en un futur d’un conco en direm un singlot; però de moment em centraré en els significats presents i passats, que el futur és incert i difícil de preveure! Creieu-me però quan us dic que conèixer l’etimologia de singlot pot ser molt més important del que sembla! Pregunteu-li sinó a Elisa Schrot, milionària gràcies al singlot català!

Arrenquem amb uns singlots infantils ben divertits:

_____________________________________________________________

SINGLOT m.

1. Seguit de moviments inspiratoris espasmòdics que se succeeixen a intervals més o menys llargs i regulars, deguts a una contracció sobtada i involuntària del diafragma, i en què se sent el soroll característic que fa l’aire en forçar el seu pas per la glotis constreta i fer vibrar les cordes vocals. Tenir singlot. Venir-li a algú singlot. Un remei per al singlot. No em fassis riure, que em vol venir lo singlot, Vilanova Obres, xi, 161. Sinònims: sanglot. A la viquipèdia n’explica més detalls, el més sorprenent és el del rècord Trobo intrigant el fet que el singlot aparegui quan vol (tot i que sovint va associat a una sèrie de causes, com la ingesta massa ràpida de llet en els nadons,…) i no marxa fins que no vol; sinó que li preguntin al pobre Osborne! En teoria contenir la respiració perllongadament (sense morir asfixiat si és possible), beure aigua o ser objecte d’un espant són alguns dels mètodes tradicionals per intentar aturar el singlot, però està clar que no sempre funcionen. De tota manera, si voleu saber més detalls sobre el singlot mètodes per combatre’l no us perdeu l’excel·lent apunt del bloc CENTPEUS: Singlot.

anatomia del singlot

  • Singlot psicogènic: el que es considera causat per un factor psicològic com ara l’estrés o l’ansietat; en contraposició al singlot provocat per desordres gastrointestinals i al singlot provocat per problemes neurològics com un ictus, una malformació vascular, un traumatisme, etc. Pot ser aquest l’origen del singlotti del Papa?

.

Locucions:.

  • Fer singlot: fer gana, despertar desig (Camp de Tarragona). Per exemple: Me fa singlot d’anar a passejar fins a l’hort. Me fa singlot de menjar llonganissa.

2. (antigament) Sospir en què la inspiració i l’expiració es produeixen amb un moviment convulsiu, com els que solen acompanyar el plor desfet. Entre singlots de plor y de ràbia concentrada, Oller Fig. pais. 32. Sinònims: sanglot. En efecte, abans sanglot i singlot eren sinònims i actualment usem sanglot només quan l’espasme va associat al plor.

3. (figuradament) Molla de ganivet (en l’argot dels malfactors). Això i un xuri de tres singlots [=un ganivet de tres molles] són les eines que m’hi estimat més, Juli Vallmitjana, En Tarregada 10. Un ganivet de molla o ganivet de molles és la manera d’anomenar en català la navaja española (popularment carraca). En aquest context molla té un significat especial, ja que fa referència a una osca o rebaix que tenia la fulla en la part oposada a la punxa i que servia d’encaix al fiador, quedant la fulla fermament fixada un cop oberta la navalla. Hi havia ganivets fins amb 3 i 4 singlots d’aquests, que en ésser oberts feien un clacs secs similars als d’una carraui que probablement foren la raó per anomenar singlots a aquestes osques.

xuri de tres singlots (ganivet de tres molles)

Variants formals: senglot, eixanglot, xanglot, xinglot, singlut, aixinglot, sanlluc.

Etimologia: singlot deriva del verb singlotar (del qual trobareu l’etimologia més avall).  Sanglot apareix datada anteriorment,  al s. XIII; provinent del llatí sĭngŭltus, amb el mateix significat. L’Alcover diu que degué convertir-se en *singlŭttu per influència de glŭttīre. També que la forma dialectal sanlluc prové d’una adaptació humorística al nom de Sant Lluc.

4. Singló de raïm (Olot, Vic, St. Feliu de C., Pineda, Cardona, Pego). Agrupació que formen uns pocs grans de raïm. Sinònims: gotim, bagot (gotim que resta al cep després de veremar), escarràs, cabrer de raïm.

singlot de 7 grans de raïm

Variants formals: xinglot (Pla d’Urgell); xanglot (València, Cullera, Alcoi). Omplint els cabaços, les amples paneres, els rossos xanglots, Badenes Cants Rib. 120.

Etimologia: derivat de singló, amb contaminació de sanglot.

_____________________________________________________________

SINGLOTAR v. intransitiu

1. Tenir singlot. En aquest video podeu veure en Xarlot singlotar. Li agafa un curiós atac de sanglot; o potser hauríem de dir de singlot? Tant se val el mot, si és que rima amb Xarlot!

Dites:

  • Bo està el cos quan rota, i millor quan singlota! Sobretot si és un cos com el d’aquest clip:

2. (figuradament) Un líquid, fer sorolls repetitius semblants a singlots en xarbotar, fet que generalment es produeix en moure’s lateralment el recipient en que el líquid és transportat. La gerra, l’agafà per les anses, la tombà y redressà instantàniament, fent singlotar l’aygua sobrera, Galmés Flor 22.

3. (antigament) Plorar fent sanglots. Mes que senglot ab trists gemechs e plors, Martí Garcia (Cançon. Univ. 224)  Sinònims: sanglotar o sanglotejar, xormollar (dialectal Cerdanya), plorar.


4. (usat com a verb transitiu) Pronunciar amb monosíl·labs i d’una manera convulsiva. La duquesa d’Alba singlotà unes paraules abans de casar-se.Velles cançons, xinglotades per un jove, Maura Aygof. 78.

Variants formals: senglotar o senglotejar, xinglotar.

Etimologia: variant de sanglotar, que modernament ha restringit el sentit a ‘contreure espasmòdicament el diafragma’, mentre que sanglotar continuà significant ‘plorar amb sospirs’. I sanglotar d’on prové? sanglotar: primera datació al s. XV; del llatí sĭngŭltare, amb idèntic significat; la transposició de -ul- en -lu- s’explica millor fonèticament, si es produí primer en el verb i d’aquí passà al substantiu singultus, malgrat el procés de derivació llatina. La forma sanglotejar apareix per primer cop prop del 1400, Canals.

_____________________________________________________________

SINGLOTEIG m.

Acció de singlotar.  Així, quan morirà, els plors de la noia seran simultanis al singloteig de la mar. Sinònims: sangloteig.

Etimologia: derivat de singlotejar. Vet-lo aquí un extracte d’un poema de Miquel Costa i Llobera del llibre Un vol d’inefable poesia:

VORA UNA FONT

Plau-me la Nàiade que en les recòndites

verdors ombrívoles aboca l’àmfora,

amb notes trèmules de flauta idíl·lica

i singloteig de tórtora.

_____________________________________________________________

I per acabar cançons amb singlots:

Insatisfets que ho tenen tot i els que no tenen ni camisa,

aquells que no van mai a missa i els que pateixen de singlot.

La vídua del Baró Rampant, la veu de la senyora Francis,

un latin lover un pèl ranci i una lectora de Cioran.

Conten els pescadors que molt de tant en quan,

senten com surt d’es fons un singlotet de pena.

Diuen que es sa nineta aquella, que se va convertir en sirena,

Un amic, en sa nit, sa botella i un singlot

mes quan ja nos passa sa gatera, llavorens molt pitjor

3 Respostes

  1. Mingu… estava mirant per internet pq la lluna tenia singlot I he trobat el teu blog 😉

    • Jeje. Li ha passat ja? Mentre no li duri 68 anys com al pobre senyor que explico al bloc… El singlot és un misteri que apareix i desapareix quan vol!

  2. El singlot és un misteri que apareix i desapareix quan vol!

Deixa un comentari